A Scientix projektről

A Scientix projekt népszerűsíti és támogatja a STEM (természettudományok, technológia, műszaki tudományok és matematika) területek oktatásával foglalkozó tanárok, oktatáskutatók, politikai döntéshozók és más szakemberek közötti, egész Európára kiterjedő együttműködést.

A projekt első szakaszában (2009-2012) létrehozott egy online portált a STEM oktatáshoz kapcsolódó projektek, illetve ezek eredményeinek összegyűjtésére és bemutatására, és számos műhelyt rendezett meg pedagógusok számára. Az első szakasz legfőbb hálózatépítő rendezvénye a 2011 májusában, Brüsszelben megrendezett Scientix konferencia volt..

A Scientix projekt második szakaszának (2013-2015) célja a közösség nemzeti szintre való kiterjesztése volt. A National Contact Point-ok (NCP – nemzeti kapcsolattartó pontok) hálózatán keresztül a Scientix projekt kapcsolatot teremtett a nemzeti tanári közösségekkel, és hozzájárult olyan nemzeti stratégiák kidolgozásához, amelyek elősegítik a természettudományok és a matematika oktatásának kutatásalapú és egyéb innovatív megközelítési módjainak szélesebb körű elterjesztését.

Ez a tevékenység folytatódik a Scientix projekt harmadik szakaszában (2016-2019), amelyet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja finanszíroz. A Scientix projekt eredetileg az Európai Bizottság kezdeményezése nyomán jött létre, és a kezdetektől fogva a European Schoolnet, egy 30 oktatási minisztériumból álló brüsszeli központú konzorcium koordinálja. A European Schoolnet a tanítás és tanulás terén megvalósított innováció hajtóereje, és támogatja az iskolák és a tanárok Európát átívelő együttműködését.

Amennyiben bővebb információkra kíváncsi, kapcsolatba léphet országa Scientix National Contact Point-jával vagy a Scientix projekt központi irodájával a European Schoolnetnél.

Önnek milyen módon válhat előnyére a Scientix projekt?

A Scientix projekt fő célcsoportja a STEM oktatás terén érintett tanárok, kutatók, projektmenedzserek és politikai döntéshozók köre. E csoportok mindegyikének előnyére válhat a Scientix tevékenységekben és eseményekben való részvétel.

Tanárok:

Kutatók / projektmenedzserek:

Politikai döntéshozók:

Kiadványok

  • 2015, Scientix 2 Results. How Scientix adds value to STEM education, European Schoolnet: Brüsszel. Letöltés
  • 2015, Scientix. Supporting collaboration in science, technology, engineering and mathematics education in Europe since 2010, European Schoolnet: Brüsszel. Letöltés
  • 2015, The Second Scientix Conference 24-26 October 2014. The results, European Schoolnet: Brüsszel. Letöltés
  • 2014, Scientix. The Community for science education in Europe, European Schoolnet: Brüsszel. Letöltés
  • 2011, Scientix. The Community for science education in Europe, Európai Bizottság, Kutatási és Innovációs Főigazgatóság: Brüsszel. Letöltés

Teremtsen kapcsolatot az Ön országában élő STEM kollégáival!

 

Nemzeti kapcsolattartó pontok

A Scientix National Contact Point-ok (NCP – nemzeti kapcsolattartó pontok) fontos kapcsolódási pontként szolgálnak a Scientix projekt európai és nemzeti szintű tevékenységei között. Ezek kapcsolatban állnak a STEM szakemberek nemzeti szintű közösségeivel, tájékoztatást nyújtanak a Scientix tevékenységekről, és nemzeti szintű műhelyeket, webináriumokat és egyéb tevékenységeket szerveznek. Lépjen kapcsolatba országa nemzeti kapcsolattartó pontjával!

Bővebb információk

Scientix nagykövetek

A Scientix nagykövetek – a Scientix Teacher Panel (Scientix tanári bizottság) tagjai –népszerűsítik a Scientix projektet, és tájékoztatást nyújtanak róla kollégáik – az Európa-szerte természettudományokat és matematikát oktató tanárok – számára. Amennyiben szeretne iskolájában egy előadást tartani a Scientix projektről, vagy egy ahhoz kapcsolódó eseményt szeretne megrendezni, érdemes kapcsolatot teremtenie országa vagy régiója Scientix nagyköveteivel.

Bővebb információk

Vegyen részt európai szintű tevékenységekben!

Scientix közösség

Ha szeretne több ezer természettudományokkal foglalkozó tanár és pedagógus kollégájával kapcsolatot teremteni, regisztráljon a portálon. Regisztrált felhasználóként közvetlenül kapcsolatba léphet a közösség többi tagjával, és megismerkedhet velük!

Bővebb információk

Képzések

A Scientix projekt lehetőséget nyújt a természettudományokat oktató tanároknak és más pedagógusoknak arra, hogy a folyamatos szakmai fejlődésüket elősegítő képzéseken és más tevékenységekben vegyenek részt. A tevékenységekben bárki részt vehet, méghozzá teljesen ingyen! A tevékenységek egy részét az interneten, más részét – melyeken a résztvevőknek személyesen kell megjelennie – különböző európai helyszíneken rendezik meg.

Bővebb információk

Az Ön tanterme számára!

Projekt galéria

Keressen a természettudományos oktatáshoz kapcsolódó európai, nemzeti és helyi szinten végrehajtott projekteket. A projekteket érdeklődési körének megfelelő feltételek szerint is szűrheti!

A galéria megtekintése

Segédanyagok gyűjteménye

Böngészhet a Scientix segédanyagainak gyűjteményében, ahol a természettudományos tanóráin felhasználható változatos tanítási segédanyagokat talál!

A gyűjtemény megtekintése

Kérje kedvenc segédanyagai fordítását!

Talált egy olyan segédanyagot, amelyet szeretne felhasználni, de csak Önnek nem megfelelő nyelveken elérhető? Semmi gond! Lefordíthatjuk Önnek, teljesen ingyen!

Bővebb információk a Scientix projekt „Fordítás igény szerint” szolgáltatásáról